Archive for octubre, 2009

¿CONOCES COLONIA?

diumenge, octubre 25th, 2009

Ruth Balaguer, tercero de primaria.

Colonia está en Alemania (Europa), un país muy grande y bonito.

Yo he estado en Colonia varias veces, la última el año pasado. Posiblemente este año también vaya.

Állí nieva muchas veces, aunque el año pasado, cuando yo me iba desde Alemania a España, hacía mucho sol.

A mi me gusta mucho la catedral de Colonia, es muy grande y en navidades montan un belen espectacular.

Así es Colonia.

catedral-colonia

ENS AGRADA VIATJAR

diumenge, octubre 25th, 2009

Als alumnes de tercer de primària ENS AGRADA VIATJAR PERQUÈ …

… PERQUÈ PUC DESCOBRIR LLOCS NOUS. (Iracema i Noel)).

… PERQUÈ PUC CONEIXER COSES NOVES. (Aaron i Lluïsa).

… PERQUÈ M’AGRADA CONEIXER MÉS GENT. (Adrian i Borja).

… PERQUÈ PUC EXPLORAR. (Eloi i David).

… PERQUÈ M’AGRADA LA NATURA. (Ruth i Andreu).

… PERQUÈ ÉS MOLT VIVERTIT. (Raúl i Sara).

… PERQUÈ PUC VORE EL PAISSATGE PER LA FINESTRA. (Nuria B. i Àlex).

… PERQUÈ PUC LLEGIR EN EL COTXE. (Marta i Alvaro).

… PERQUÈ VEIG MOLTES MUNTANYES. (Nuria P., Teresa i Teo).

… PERQUÈ PUC DESCOBRIR NOVES AVENTURES. (Unai i Lamberto).

… PERQUÈ M’HO PASSE MOLT BÉ. (Ilenia, Alejandro i Vicente).

Marroc, tan aprop tan llunyà.

dimecres, octubre 21st, 2009

Ja fa dos anys del meu viatge a Marroc. Encara el recordo amb nostàlgia, i busco un racó en la meua agenda per tornar a gaudir del nord del continent africà.

Tot començà amb dos amics i les seues motxilles que volien conèixer un país disposat a obrir-nos els seus braços i oferir-nos els seus encants.

En passar l’estret de Gibraltar des de la punta de Tarifa, l’extrem més sud de la Península Ibèrica, varem arribar a Tànger, una ciutat portuària com treta d’una pel·lícula de cinema negre dels anys 50.

Continuarem en un taxi fins Xefxauen, acompanyats de 4 treballadores de l’ONU que estaven de vacances. Sí, sí, conteu bé, 4+2+el taxista són 7 persones en un taxi, però és la cosa més normal en tot el país.  Més gent al taxi, més econòmic resulta.

Xefxauen, el poble blau, clavat darrere de la serralada del Rif. Un lloc perfecte per perdre’s entre els seus carrers empinats.

La següent parada fou a Fes, en un llarg viatge que ens portaria fins al desert més oriental del país.  D’aquesta ciutat tot et fascina. Tens la sensació de haver-te transportat fins l’Edat Mitjana. Els seus carrers estrets, plens de gent venent de tot, burrets tirant del carro.  L’artesania és el motor principal, i es veu en la divisió del soco.  Fusters, ferrers, treballadors del cuir, tots tenen el seu lloc.

Per fi vam arribar al desert.  Merzouga i les seues dunes ens van contagiar de la seua màgia i ens vam trobar amb el silenci absolut contemplant la lluna plena.

I després de 11 hores de viatge cap a ponent, travessant l’Atlas, ens vam trobar cara a cara amb la ciutat roja.  Marràquiex.  Tot és un corre-cuita, gent per tot arreu.  I la plaça Djemaa el Fna, de dia espectacle, acròbates, aiguadors, encantadors de serps; de nit colors i olors.  Tot està viu a una de les places més concorreguda del món.

Per últim, però no menys important, el nostre viatge va acabar a la ciutat blanca.  Al Marroc tot són colors, i vam voler posar fi amb tota la llum.  Essaouira és una ciutat costanera que es va posar de moda als 70 i alguns famosos, com Jimi Hendrix, van poder gaudir de la pau i la tranquil.litat, del marisc i de les postes de sól per la mar.  La seua medina és patrimoni de la Humanitat.

Us convido a viure un país que tenim tan a prop i que ens sembla tan llunya.

Una imatge és millor que mil paraules, però encara són millor mil imatges i una cançó.

La Vall d’Incles

dimecres, octubre 21st, 2009

El principado de Andorra es un lugar maravilloso para visitar y disfrutar de sus innumerables excursiones por montaña y por senderos campestres.

En este caso voy a proponer una visita a La Vall d’Incles, por ser un paraje de gran belleza y encanto, y por contar con diferentes opciones recreativas que se adaptan a cada grupo, sea cual sea: los que van con niños, los que prefieren un paseo ligero y agradable de poca duración, los que se inclinan por hacer alta montaña…toda una gama de posibilidades. Yo fui con mis hijos pequeños, y disfrutaron de todo cuanto iban descubriendo a su paso, hasta llegar a los lagos de Juclar.

El acceso a la Vall d’Incles se encuentra entre las localidades de El Tarter y Soldeu, a la altura del kilómetro 18 de la CG 2. Cuando la carretera traza una curva de 180 grados, nace un acceso que sigue las huellas de una de las variantes del sendero de mayor recorrido pirenaico: el GR-11. Hay poco más de 4,5 kilómetros de pista, bien para recorrer en automóvil o mejor a pie, hasta alcanzar una zona de acampada donde se encuentra el punto de partida idóneo para emprender la excursión a los Estanys de Juclar. Una antigua cubeta glacial conformó este espléndido rincón de la geografía andorrana, probablemente uno de los valles más amplios de la alta montaña del Principado. La primera parte de la ruta abarca un espacio que se sitúa entre los 1.750 y los 1.900 metros de altitud, un recorrido que sorprende y exalta los sentidos. Incluso se diría que los interminables prados de gramíneas que se encuentran al paso y los volúmenes montañosos que se pierden en la distancia sugieren al caminante el recuerdo de enclaves más propios de latitudes centroeuropeas.

valldincles

ELS EVERGLADES, UN MAGNÍFIC PARC NATURAL D’EEUU.

dimarts, octubre 20th, 2009

Una de les zones humides més gran del món. El parc nacional dels Everglades està situat al sud de l’estat de Florida (E.E.U.U.), des del llac Okeechobee fins a la costa sud de l’estat.

Fins l’any 1900 la zona presentava un bon equilibri de conservació. A partir d’ahi es va drenar part del territori per a construir vivendes i es van canalitzar les aigües . Posteriorment l’any 1947 va ser declarat Parc Nacional. Ocupa una extensió de 6.096Km2. El parc conté la zona verge subtropical més ampla dels Estats Units. La regió té àrees d’aigua dolça i d’aigua salada i és coneguda per la gran varietat de vida animal i vegetal que s’hi pot trobar.

Els boscos contenen sis espècies diferents de palmeres, a més a més de manglars, xiprers, roures i pins. Les falgueres gegants, les flors com les orquidàcies i els lliris d’aigua, donen una gran bellesa al lloc.

S’han trobat moltes espècies d’aus com la garsa blanca, el martí pescador, el pelicà, l’ibis…

En els boscos del parc habiten l’os negre, el puma, el cérvol i la llúdria. En les zones dels pantans i canals interiors trobem caimans, cocodrils, tortugues, manatís i serps.

L’any 1979 la UNESCO el va declarar Patrimoni Natural de la Humanitat

Es por visitar el parc caminant per les sendes que hi ha preparades , amb canoes i amb els típics vaixells de la zona, els “airboats”. Aconsellem també la visita al poblat dels indis Micosukee, on podreu conèixer com ha sigut la vida d’aquests indis, pobladors dels Everglades al llarg dels anys.

everglades

CANADÁ

dimecres, octubre 14th, 2009

Visita Canadá. Canadá es el segundo país más grande del mundo. Canadá está constantemente evolucionando, constantemente en transformación. Canadá no nació de una revolución o de un pueblo que se convirtió en nación. Canadá fue fundado por tres culturas principales: la cultura inglesa, la cultura francesa y la cultura indígena (en realidad varias culturas autóctonas). Pero hoy día es hogar para seres humanos de más de 200 etnias y más de 100 nacionalidades. Canadá cuenta con grandes y bonitas ciudades modernas, cosmopolitas y multiculturales como Toronto, Montreal y Vancouver y tiene algunos de los sitios naturales más bellos del planeta.

Paisaje de Canadá

Paisaje de Canadá

XINAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!

dimecres, octubre 14th, 2009

Un lloc que mereix la teua visita és Xina, aquest es un país molt gran, tan gran és, que alguns  el defineixen com a un continent. Per tant, gràcies a aquesta característica hi ha una gran varietat de llocs on fer turisme, com per exemple: la mitica ciutat prohibida, la gran muralla que va protegir a la nació en temps passats, els xicotets pobles per tal de conèixer millor la cultura del país o els sagrats temples budistes, entre altres llocs…

Casa tipica

Muralla China

La cultura Xina és una de les més curioses i peculiars de les que et puges imaginar i és un magnific lloc per a visitar ja que te trobaràs en un món completament diferent.

LIMA, PERÚ.

dimecres, octubre 14th, 2009

Lima és la ciutat capital del Perú, així com la ciutat més gran i poblada, és una ciutat molt bella, està situada a la costa del paíslima-peru Peruà, a la vora de l’Oceà Pacífic. El clima de Lima és força peculiar. A part dels seus alts nivells d’humitat atmosfèrica i la seva escassa precipitació.

150px-Escudomunlima

Sorprèn per les seves estranyes característiques tot i estar ubicada en una zona tropical a 12 graus latitud sud i gairebé al nivell del mar.

La costa central peruana mostra una sèrie de micro climes atípics a causa de la influent i freda corrent de Humboldt,

que es deriva de l’Antàrtida, la proximitat de la serralada i la ubicació tropical, donant-li a Lima un clima subtropical, desèrtic i humit a la vegada .

Pel que fa a la morfologia, predominen les pampes desèrtiques a la zona costanera, emmarcades per turons, en molts casos interumpides per oasis formats per rius que porten aigua tot l’any. Són les valls costaners, on estan assentades ciutats i prospera una agricultura.

Els accidents 1-lima-perumés importants són els turons aïllades o formant sistemes, les trencades seques, terrasses fluvials i marines, i relleus ondulats, així com els penya-segats litorals.

INJUSTíCIES AFRICANES

dimecres, octubre 14th, 2009
 
Esclaus Àfricans
Jordi Serra i Fabra, a “La Pell De La Memòria”,


describeix la història d'un xiquet centreafricà que va


ser venut per son pare per a donar a viure la seva familia.

Aquest és un negoci habitual en una gran part d’Àfrica. Un fill ben dotat de músculs, ben alimentat i de 12 a 15 anys és l’esclau perfecte i solen costar entre 15 i 50 €.

Es tracta d’un tema molt impactant que atrau a una gran quantitat de gent que mai arriba a imaginar-se la gran quantitat d’injustícies que s’arriben a cometre i les barbaritats que es fan.

Després de la lectura d’aquest text tan dur, en Juny de 2009, els alumnes de 4º d’ESO, Guillermo Flors Catalan, Maria Gas Reolid, Laura Tirado Catalan i Miguel Marin Zinoune vam tenir la idea d’escriure la novel·la “Àfrica” que tracta d’una família francesa que viu una aventura tràgica al continent Africà.

DETIENEN A 20 ECOLOGISTAS QUE ACAMPARON EN EL TEJADO DEL PARLAMENTO INGLES

dimecres, octubre 14th, 2009

Un total de 20 ecologistas fueron detenidos anoche tras bajarse del tejado del Westminster Hall,la parte más antigua del edificio que alberga el Parlamento británico,donde habían acampado unos 55 activistas de Greenpeace para protestar por la falta de acción frente al cambio climático.

En el exterior del Palacio de Westminster se podían ver pancartas con mensajes como “Cambiad la política, salvad el clima”, según informa el diario ‘The Times’. El director de Greenpeace, John Sauven, explicó que los manifestantes quieren quedarse hasta que lleguen los diputados, que reanudan este lunes su labor tras las vacaciones de verano, para pedirles que firmen un plan.

En virtud de ese plan, se comprometerían a reducir a cero las emisiones de gases de efecto invernadero para el año 2030, detener la expansión de los aeropuertos, fomentar la energía eólica y establecer unos impuestos que graven las actividades contaminantes. “Tenemos que subir la temperatura del debate porque realmente se nos agota el tiempo. Queda un minuto para que sea medianoche y hay tan poco tiempo y tanto que hacer”, declaró anoche.

“Si queremos que la gente vuelva a tener trabajo y llenar industrias nuevas que puedan ser competitivas y resolver los problemas del cambio climático, los partidos políticos tienen que transmitir el mensaje no sólo con palabras sino también con hechos”, subrayó.

Tras negociar con la Policía, algunos de los manifestantes bajaron anoche del tejado y fueron detenidos. Una portavoz de la Policía Metropolitana dijo que “20 personas han sido arrestadas por entrar en un sitio protegido y se encuentran bajo custodia en una comisaría de la Policía del centro de Londres”.   ¿ No Deuria ser al valencià?

PUEDES VER EL VIDEO . PULSA ENCIMA DE ESTE ENLACE